Kausilukitus

Voit hyödyntää kausilukitusta estääksesi kulujen lisäämisen suljetuille kirjanpidon kausille.

Lasse Lehto avatar
Tekijä: Lasse Lehto
Päivitetty yli viikko sitten

Oletusasetuksena 180 päivää

Olemme asettaneet kaikille asiakkaillemme oletusasetukseksi vuosittaisen kauden sulkemisen 180 päivää (6kk) kauden päättymisen jälkeen.

Se tarkoittaa sitä, että kuluja voidaan lisätä edelliselle kalenterivuodelle normaalisti 180 päivän ajan.

Kauden lukitus

Voit valita millä tavalla kaudet suljetaan Bezala-ympäristössänne. Kausilukituksen asetukset löytyvät Yritys-sivulta.

Vuosittainen

Vuosittaista kauden lukitusta voidaan hyödyntää esim. halutessasi lukita kulujen lisääminen edelliselle tilikaudelle tilikauden ollessa kalenterivuosi.

Kuukausittainen

Kuukausittaista kauden lukitusta voidaan hyödyntää esim. kuukausien sulkuun liittyen.

Viikoittain

Viikottaista kauden lukitusta voidaan hyödyntää esim. jos yrityksen matkustuspolitiikka ohjeistaa luomaan päivärahakemukset viikon sisällä matkasta.

Milloin kausi suljetaan?

Voit valita "X ... päivää kauden päättymisen jälkeen" kohtaan päivien lukumäärän, jonka jälkeen kausi suljetaan.

Mitä tapahtuu jos kuluja lisätään suljetulle kaudelle?

Kilometrikorvaukset, päivärahat ja palkkiot

Kulun luominen suljetulle kaudelle ei ole mahdollista ja näytämme lomakkeella "kausi on suljettu" -tekstin.

Kuitit

Kuittien tallentaminen onnistuu normaalisti. Kirjanpitoaineistoon kuitin päivämääräksi tulee avoimen kauden ensimmäinen päivämäärä (eli kuukauden tai vuoden ensimmäinen päivä).

Kirjanpitoaineisto-PDF-tiedostoon päivämääräksi jätetään päivämäärä, joka on asetettu kuittilomakkeelle.

Kauden avaaminen manuaalisesti

Suljetun kauden voi tarvittaessa avata manuaalisesti haluamaasi päivämäärään asti. Tämä tapahtuu painamalla "Avaa/sulje kausi manuaalisesti" ja sen jälkeen valitsemalla "Kaudet suljettu tähän päivään saakka" kohtaan päivämäärä, josta eteenpäin haluat kauden avattavan.

Manuaalinen muutos on voimassa vain yhden päivän ajan muutoksen tekemisestä, jonka jälkeen kaudet lukitaan yllä olevien asetusten mukaisesti.

Mikäli kulujen päivämääräksi halutaan tosiasiallinen päivämäärä, tulisi kulut lähettää manuaalisesti kirjanpitoon muutospäivän aikana "Lähetä matkalaskut heti" painikkeen tai hammasratasikonin avulla.

Voit käyttää samaa toiminnallisuutta myös sulkeaksesi avoimen kauden päivän ajaksi.